Sander Hautvast
Sander Hautvast Developer bij Top Squad

Memoryleaks op de commandline

Memoryleaks op de commandline

Het vaststellen van memoryleaks kán heel eenvoudig zijn. Deze video van Jack Shirazi laat dat heel mooi zien. Je hebt er wel een tooltje voor nodig om de cijfers te visualiseren. Hij gebruikt er GCViewer voor. Dit draait dan op je eigen desk/laptop. Het kan alleen soms vervelend zijn om de logs vanaf de serveromgeving over te zetten. Ook kun je dan niet tailen, zodat je dan alleen achteraf naar de resultaten kunt kijken.

Gelukkig bestaat er ook een manier om op de commandline userinterfaces te maken. Java is daar alleen in het algemeen niet heel geschikt voor. Om die reden, en omdat het een leuke uitdaging was, wilde ik kijken of het in Rust kan en dat bleek zo te zijn. Het belangrijkste was dat ik een library moest vinden die de schermafhandeling doet en die vond ik in textplots. In een paar uur had ik iets in elkaar gesleuteld dat de logs (jdk20) parst met regular expressions en twee lijnen toont, een groene vóór garbage collection en een rode voor erna, de belangrijkste.

Het resultaat is te vinden op github. Na cargo build --release is de executable 2,5 Mb groot. De enige parameter is de filenaam waar de logs in staan. De source bevat ook een java main, die je als voorbeeld zou kunnen gebruiken:

1
java -verbose:gc -cp src Filler >outfile

en dan:

1
jop outfile

of

1
cargo run outfile

Als jouw logs er anders uitzien, andere jdk versie, zou je de regex aan kunnen passen. Idealiter komt er een tweede argument voor de java versie, zodat je verschillende regex’es kunt gebruiken.

That’s it!

Wat nog mooi zou zijn is als het ook een unix pipe aan zou kunnen en wat ik nog niet getest heb is of het zou werken in bijvoorbeeld openshift, als je terminal in de browser draait. Ik vermoed dat het wel moet kunnen, aangezien iets als VIM er ook in werkt (zie https://developers.redhat.com/blog/2021/01/19/use-vim-in-a-production-red-hat-openshift-container-in-6-easy-steps)